Akangkwirreme, escolta profundament

serpientecalabaza

La cosa més sòlida que puc dir als nostres nens i nenes d’ara és: no oblideu la nostra cultura. És important, escolteu les persones grans, no els doneu l’esquena. Escolteu amb respecte el que diguin, i tireu endavant.

Per instruir els infants hem de contar-los històries, dur-los a la plana, moure’ns amb ells per allà. Sortir a caçar, buscar allò que volem trobar, parlar-los d’allò que estem buscant. És supervivència. […] Pensa profundament, Conta’ls històries, parla’ls d’allò que fas, així és com millor aprenen els nostres infants, fent coses. És també una forma d’ensenyar a la gent de fora la nostra cultura: mostrar-los el nostre país.

A tots els altres nens, a l’altra gent, els diria: veniu, escolteu-nos, us contarem la nostra cultura. Apreneu de nosaltres. D’aquesta forma tots sobreviurem. […] Hem de fer coses junts: respectar, escoltar i pensar, fer coses junts, no només parlar tota l’estona. Para’t a pensar alguna vegada, simplement deixa que hi hagi silenci. Cal que aprenguis a esperar, a deixar que els teus pensaments tornin cap a tu. Entén també com pot sentir-se l’altra persona, tingues en compte que pot ser que no sàpigues la resposta, o  no entenguis la pregunta. Això és el que significa treballar entre cultures. El respecte ha de fluir en ambdues direccions, també l’aprenentatge. […] Espero que escolteu profundament i deixeu que aquestes històries us penetrin. Aquestes històries són per a tots els temps, per als dies d’abans, per ajudar a recordar als grans, però també per al futur i per als joves d’ara. En bescanvi per les històries dels nostres grans nosaltres havíem de donar-los el menjar que havíem recol·lectat, és el que havíem de fer per aprendre; compartir és sobreviure.

Kathleen Kemarre Wallace (with Judy Lovell),  Listen Deeply, Let These Stories In, Alice Springs: IAD Press, 2009,  pp. 170, 171. Wallace, va néixer en 1948, és una artista i narradora que pertany als Arrente d’Austràlia Central.
Il·lustració inspirada en un dibuix realitzat sobre una carabassa a Ghana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s