Qui no sabia contar contes se n’havia d’anar sol…

Lagartija

El meu cunyat i el senyor Escalante eren qui més contes contaven i el meu pare; però el meu pare era un xic recelós a l’hora de divulgar contes. A la nit, quan ja tothom havia menjat i havien rentat la roba i estaven ajaguts a l’estrada, començaven a contar i cadascú contava els seus contes però no sempre deixaven que algú estigués escoltant perquè qui no sabia contar contes se n’havia d’anar sol, perquè no l’acceptaven. A mi, com que era un vailet, se’n reien, «queda’t, doncs,» deien; i així vaig aprendre molts contes dels huantinos i dels chunchos també, de damnats, de les viscatxes, del sol, dels pericotes, etcètera. Aquests contes no eren tots pas inventats sinó coses que els havien passat a ells o també a gent coneguda; però en aquests casos avisava: «Don Fulano, que en pau descansi, deia». De tot allò que allà de nits es parlava, no es podia anar a xerrar res a fora. Cadascú abans de començar deia: «Això no és per contar, no s’ha de repetir», si eren coses compromeses. Llavors també es canviava el nom de les persones o del lloc i així ningú es molestava.

Els contes de chunchos eren molt bonics i estranys, perquè per a ells tot està parlant a la selva. I aquests chunchos amics del meu cunyat eren gent vergonyosa com la perdiu, que quan algú la mira molt es mareja i s’avergonyeix i per això li diuen purum beata que significa una beata perduda perquè només fa que amagar-se i fins el chuquito (chullo) que té és ben bonic.

Jesús Urbano Rojas i Pablo Macera, Santero y Caminante: Santoruraj-Ñampurej,  Lima: Editorial Apoyo, 1992, pàg.148; Jesús Urbano Rojas és retaulista de la regió d’Ayacucho, al Perú; la seva llengua materna és el quítxua.
Il·lustració inspirada en un dibuix sobre una carabassa trobada al Dahomei, actual Benín.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s